Engeland maakt serieus werk van vrouwenvoetbal

  

De volleybalvrouwen denderen door het EK heen! Zaterdag wacht de halve finale. Italië kreeg alle hoeken van het volleybalveld te zien en stond na afloop te trillen op de lange benen van zoveel geweld. Een medaille was de wens, maar het goud lonkt. Ook de andere Oranje Girlpower ploeg, die van onze handbalsters, is weer eens actief. EK kwalificatiepotjes geven Moeder Polman de kans in haar spel te komen. Aan de personal trainer van Estavana zal het niet liggen.

Jupiler en de Eerste Divisie gaan uit elkaar. Na 12 jaar naamsponsor te zijn geweest wil het Belgische biermerk (ook actief bij muziekfestivals) andere wegen inslaan. De Eerste Divisie hoopt haar merk snel aan een nieuwe partner te koppelen. Met name de maatschappelijke functie wil men hierbij verder uit nutten. Maar ook zou er interesse zijn vanuit de hoek van de wedkantoren. Maar ja, die hebben overal (al een tijdje) interesse in…

In dat kader sloot Real Madrid een contract af met Betcart wat van nu af aan de officiële betting partner van een van de grootste clubs van de wereld is geworden. Het is toch eigenlijk te krankzinnig voor woorden hoe de hele sportwereld profiteert van de wed-wereld, behalve Nederland. Hier moet het nationale softbalteam zelf een crowd-funding actie houden om te proberen op de Olympische Spelen te komen.

Misschien moeten zij toch maar even langs gaan bij datzelfde Real Madrid dat de smaak te pakken had en ook haar sponsorcontract met Fly Emirates openbrak en verlengde t/m het seizoen 2021-2022. Geschatte opbrengst van de deal op jaarbasis 70 miljoen euro. Moet toch wel een reisje Tokio vanaf kunnen voor die arme Oranje softbalsters…?

Over crowd-funding gesproken. In Bergen (Noorwegen) werd bekend dat het WK wielrennen een tekort opleverde van 8 miljoen euro. Hierop ontstond spontaan een crowd-funding actie door de inwoners van Bergen en zelfs Noorwegen, die apetrots waren op ‘hun’ WK. Het was duidelijk dat de stad prachtig worldwide was neergezet; het gevolg? Deze steunbetuigingen.

Het WK zelf zag dus veel Oranje op het podium, met als verrassing Chantal Blaak bij de dames. Bij de heren deden we goed mee, maar ging de eendaagse koning van het moment, Peter Sagan, er met de titel vandoor. Voor de derde keer op rij, een unieke prestatie. Overigens een belangrijk smet(je) op het WK, het uitvallen van alle beelden op 3 kilometer van de finish van de mannen wedstrijd. De Belgische muppets van Sporza were not amused…

Wat ook geweldig was om naar te kijken was de eerste editie van de Laver Cup! Natuurlijk waren er na afloop kritische opmerkingen over inspanningen en overkill, maar wij vonden de verzameling van de grootste kampioenen ooit (Laver, Borg, McEnroe, Nadal en Federer) die zoveel plezier uitstraalden met elkaar, een voorbeeld van de ultieme combinatie van (top)sport en entertainment. Chicago: here we come!

Het is een voorbeeld van de innovatieve ontwikkelingen die de totale sport doormaakt. Nike en de NBA kunnen dan niet achterblijven. Bij de introductie van de nieuwe shirts van de NBA wordt de fan de mogelijkheid geboden om, door het downloaden van een app en het scannen van het gekochte kledinglabel, veel exclusieve content te ontvangen. Aan de ander kant biedt het Nike een enorme hoeveelheid data, worldwide, over diezelfde fan. Een win/win situatie dus!

Ook Coca-Cola blijft kijken naar het bewandelen van nieuwe wegen om doelgroepen aan zich te binden. Zij sloten een contract af met topvoetballer Alex Hunter. Wie? Ja, Alex Hunter, hij speelt een rol in Fifa18 de populaire game van EA sports, die natuurlijk optraden als zijn ‘agent’. Overigens het tweede grote contract van Alex want Adidas ging Coke al voor….

De Engelse voetbalbond (FA) gaat serieus werk maken van een verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en wil overgaan op een full prof league. De licentie eisen worden hierop aangepast. The Womens Super League 1 zal bestaan uit 14 teams met daaronder de WSL 2. De BBC heeft al een contract voor de rechten afgesloten met de FA. Wij voorspellen nu ook een stroom van talentvolle voetbalsters naar Groot Brittannië.

Stel. Je bedrijf maakt 39,5 miljoen euro winst. Je hebt door de jaren een eigen vermogen van 158 miljoen opgebouwd maar toch vinden je klanten en de media, dat je product niet langer beantwoordt aan de eisen en wensen van deze tijd. Wat zou je doen als ondernemer? Juist zoeken naar innovatieve ideeën en een herstel van je kwaliteit… Ajax – Vitesse: 1-2 (51.000! toeschouwers).

Ajax, FC Utrecht, PSV, Feyenoord en Vitesse. We kunnen inmiddels spreken van een NEXIT uit het Europese voetbal…

Goed weekend!